Prof. dr Olja Čokorilo

Prof. dr Olja Čokorilo

Prof. dr Olja Čokorilo

Prof. dr Olja Čokorilo je rođena (1977.) u Beogradu, gde je završila Matematičku gimnaziju (1996.) i diplomirala (2002.), magistrirala (2007.) i odbranila doktorsku disertaciju (2010.) na Saobraćajnom fakultetu, na Odseku za vazdušni saobraćaj i transport.

Karijeru je započela u AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea, Direccion Gestion de Operaciones y Servicios) (Madrid, Španija) (2001.), a potom u EUROCONTROL (Budimpešta, Mađarska) (Central European Air Traffic Services – CEATS Research, Development and Simulation Centre (CRDS), EUROCONTROL – CRDS) (2002-2003.). Zaposlena je na Modulu za vazdušni saobraćaj i transport u zvanju vanrednog profesora na Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva (2003.).

U dosadašnjem radu učestvovala je u izradi preko 40 međunarodnih i nacionalnih projekata i studija iz oblasti saobraćaja i transporta. Autor je više knjiga i monografija, i preko 100 publikovanih i saopštenih radova. Osnivač je i glavna i odgovorna urednica međunarodnog časopisa IJTTE – International Journal for Traffic and Transport Engineering (2011.) i osnivač i direktorka međunarodne konferencije ICTTE – International Conference on Traffic and Transport Engineering (2012.). Angažovana je u naučnim odborima prestižnih međunarodnih konferencija i uredništvima časopisa širom sveta.

Član je upravnog odbora pri COST (European Cooperation in Science and Technology) akciji pod nazivom “Wider Impacts and Scenario Evaluation of Autonomous and Connected Transport” (2017.). Angažovana je kao evaluator za etiku u naučno tehnološkim istraživanjima u okviru projekata Evropske komisije (2015.). Predsednica je podsekcije diplomiranih inženjera ostalih tehničkih struka pri Inženjerskoj komori Srbije (2016.). Odlukom Vlade Republike Srbije (2015.) imenovana je na funkciju predsednice upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Nominovani je predstavnik Republike Srbije u MAB – Member States Advisory Body pri EASA (European Union Aviation Safety Agency), i član radne grupe za promociju bezbednosti u vazdušnom saobraćaju – EASA Safety Promotion Network Community (2016.). Sertifikovani je kouč pri Academy of Executive Coaching, AoEC (UK), sa diplomom u oblasti Executive Coaching, Organizational Leadership (2018.). Govori engleski i španski jezik.