Ljiljana Karaklajić

Ljiljana Karaklajić

Ljiljana Karaklajić

Od svojih najranijih tinejdžerskih dana sam vezana za poštansku delatnost, još od srednje PTT škole. Tada se rodila ljubav prema poslu, a kasnije sam imala sreću mi i cela karijera protekne uz pošiljke i pakete. Kao mladoj ženi na početku karijere veoma mi je značilo to što sam prve poslovne korake pravila upravo u JP PTT Srbija. Uz učenje i napredovanje stigla sam do upravničkih pozicija velikih pošta, i tu provela prvih 20 godina karijere.

Posle toliko godina došlo je vreme za rizik i prelazak u privatni sektor gde sam, zajedno sa tadašnjim vlasnicima firme u koju sam prelazila da radim, postala pionir u ekspresnoj dostavi pošiljaka kao direktorka prvog privatnog poštanskog operatora. Od tadašnjih 5 radnika, uključujući i mene, za 5 godina smo narasli u uspešnu firmu koja broji nešto više od 500 zaposlenih i za koju se interesuju inostrane kompanije. Planirani sled okolnosti je doveo do toga da je ta firma prodata inostranoj kompaniji, a ja sam se podstaknuta inicijativom zaposlenih odlučila za najveći rizik u mojoj dotadašnjoj karijeri. Napustila sam direktorsku poziciju u sada već inostranoj firmi i 2009. osnovala svoju kompaniju za kurirsku dostavu pošiljaka – Daily Express. Vetar u leđa dalo mi je 165 radnika koji su sa mnom pošli u nove poslovne poduhvate. Kako se bližimo desetoj godišnjici poslovanja, ne mogu a da se ne osvrnem na to koliko smo postigli u međuvrenenu – D Express danas broji nešto preko 1000 zaposlenih, uslugama pokriva teritoriju Srbije i pravi prve korake na međunarodnom tržištu. Postali smo vlasnici savremenog logističkog centra u potpunosti prilagođenog potrebama jednog poštanskog operatora, sa automatskim sortirom za pošiljke kakav nema ni jedna kurirska služba u ovom delu Balkana. IT infrastruktura je razvijena tako da nam mogu pozavideti i veliki svetski igrači. Raspolažemo sa preko 600 sopstvenih vozila, a naši kuriri rade sa najsavremenijim PDA uređajima i sve operacije su u online sistemu. To nam omogućava da opslužimo sada nešto više od 20.000 klijenata i do 3 puta više paketa. Zahvalna sam svojim zaposlenima što me prate na ovom putu i pomažu mi da lakše upravljam ovom, mogu slobodno reći, mašinerijom.

Kako to već i samo biva kada se bavite poslom koji volite i znate, uz put su dolazile i nagrade, na koje sam podjednako ponosna – 2014. godine sam proglašena za Preduzetnika godine od strane kompanije Ernst&Young u kategoriji brzorastuće preduzeće; zatim slede priznanja Udruženja poslovnih žena Srbije za Ženu zmaja 2012. godine, i najnovije priznanje Žena zmaj nad zmajevima koje sam pre nekoliko dana dobila i koje mi je posebno drago, jer sam proglašena za najbolju među najboljima, fantastičnim ženama preduzetnicama. Zaista je posebna čast i zadovoljstvo nositi ovako laskavu titulu.; Tu je i nagrada za vrhunski logistički projekat u 2017. godini, dodeljena od strane Srpske Logističke Asocijacije; Priznanje “Success Champions” dodeljeno od strane kompanije Quality Austria na Quality Austria forumu; priznanje Planeta Biznis, za značajan doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji, koju dodeljuje časopis Planeta Biznis. Bilo ih je još i zaista su mi donela neočekivanu satisfakciju i osećaj ponosa.

Za budućnost imam velike planove i još veća očekivanja. Unaprediti procese i organizaciju, razviti nove usluge, poboljšati postojeće, dići lestvicu koju će i konkurencija morati da prati, a samim tim i unaprediti čitavo tržište i usluga kurirske dostave pošiljaka. Uslovi poslovanja u samoj branši se moraju unaprediti i radujem se novim izazovima u tom pogledu, ali i novim pobedama.